De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

De Release Candidate Joomla 4 is er!

Op 1 juni is de Release Candidate van Joomla 4 uitgekomen. Een release candidate (RC) is de laatste versie van software voordat de ‘echte’, stabiele versie uitkomt. In deze blog lees je wat dat betekent voor jouw website.

De Release Candidate is een mijlpaal in het proces van software-ontwikkeling: de software is bijna goed genoeg om op live websites gebruikt te worden. Bijna... maar nog niet helemaal. Als het goed is, zijn er geen verschillen tussen de RC en de stabiele versie van Joomla 4, maar de ontwikkelaars willen dat nog wel even zeker weten. De RC is bedoeld om te testen of er niet toch nog iets moet worden gefikst dat tot nu toe onopgemerkt is gebleven.

In dit stadium zijn dus alle features van Jooma 4 aanwezig en door en door getest, en alle bugs die livegang zouden kunnen verhinderen zijn opgelost. Er wordt geen nieuwe code meer toegevoegd. Code kan nog wel worden veranderd (bijvoorbeeld als iets toch nog niet goed werkt). En dat gaat ook nog wel gebeuren: er zullen verbeterde versies van de RC blijven komen tot er echt een stabiele versie is.

Toch is het zeker niet de bedoeling om de Release Candidate op een live site te installeren (of een live site te updaten naar de RC). Er kunnen altijd nog kleine dingetjes in zitten die niet helemaal naar behoren werken. Pas als die opgelost zijn, komt de stabiele versie uit.

Migratie van Joomla 3 naar Joomla 4

Als jouw Joomla-website al wat langer meegaat, dan heb je misschien de overgang van Joomla 2.5 naar Joomla 3 meegemaakt, of zelfs die van 1.5 naar 2.5. Die migraties waren soms behoorlijk pittig. Bij Joomla 4 zou de migratie een stuk soepeler moeten verlopen, dankzij de pre-update checker die is ingebouwd in Joomla 3.10.

Extensies

Migreren van de ene naar de andere grote Joomla-versie is meestal wat lastiger omdat niet alle extensies die op je site geïnstalleerd zijn al geschikt zijn voor die nieuwe grote versie. Je template bijvoorbeeld, of formulieren, of een fotogallery. Ze kunnen verouderd zijn, bijvoorbeeld omdat je je abonnement hebt laten verlopen, of omdat de ontwikkelaar ermee gestopt is. Verouderde extensies stoppen op een gegeven moment met werken, en verouderde extensies die in Joomla 3 nog werken, kunnen er in Joomla 4 mee ophouden omdat de code niet meer aansluit bij die van Joomla 4.

Pre-update checker

In Joomla 3.10, de laatste grote versie uit de 3-serie, zit een slimmigheidje ingebouwd: de pre-update checker. Daarmee kun je checken welke extensies wel en niet geschikt zijn voor Joomla 4. En zo kun je precies bepalen wat het juiste moment is om de migratie door te voeren, en voorkom je dat de site omvalt door verouderde extensies.

Stabiele versie Joomla 4

Wanneer Joomla 4 precies uitkomt, weten we nog niet; dat hangt af van de testresultaten. Nu de Release Candidate er is, komt de stabiele versie van Joomla 4 wel een stap dichterbij, met 3.10 als mooi extraatje.

Wat doet WebLab42 in de tussentijd?

Behalve het ‘gewone’ werk voor onze klanten zijn we ook uitgebreid de mogelijkheden van Joomla 4 aan het uitproberen, zodat we straks goed weten waar we aan toe zijn. We hebben een testomgeving ingericht waarop we Joomla 4 RC hebben geïnstalleerd, én eentje waarin we het hele update-/migratieproces gaan testen. Zo weten we alvast wat we kunnen verwachten als we jouw site gaan migreren!

Vragen?

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen of wil je weten wat de gevolgen zijn voor jouw website? Neem contact op met Hilda Abbing. We denken graag met je mee en kunnen je adviseren over de te nemen stappen!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je tips of nieuws over Joomla in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory