De beste websites maak je samen

Hilda Abbing, Joomla webdesigner
Door Hilda Abbing

Een flexibele, veilige webshop in Joomla

Heb je al een website in Joomla en wil je die uitbreiden met een shop? Heb je een stenen winkel en wil je je producten ook online gaan aanbieden? Of wil je je diensten online gaan verkopen? Wat je webshopwens ook is, Joomla is de perfecte basis. In deze blog lees je waarom.

Elke webshop heeft een systeem nodig waarmee je producten kunt toevoegen en wijzigen en bestellingen kunt inzien en beheren. Je kunt natuurlijk kiezen voor specifieke webwinkel-software en je hele site daaromheen bouwen, maar het kan ook andersom: van je Joomla website een shop maken.

Waarom Joomla voor je webwinkel

Om te beginnen: Joomla is gratis. Je hoeft dus geen geld te betalen voor de basis van je website. Joomla is stabiel en betrouwbaar. Het is een krachtig CMS dat zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. En, heel belangrijk: het is superveilig en kan niet zomaar gehackt worden (mits je het up to date houdt natuurlijk). Dat betekent dat de persoonsgegevens van jouw klanten veilig zijn.

Nog een groot voordeel is dat je shop van jou is. Dat lijkt logisch, maar bij shopplatforms als Shopify of Mijnwebwinkel is je shop gehost bij dat platform, en je kunt daar niet weg. Daarnaast staat niet alleen je winkelsoftware bij het platform, maar ook al je klantgegevens. Je hebt zelf geen invloed op de security en de bescherming van gegevens.

De security van een Joomla site heb je wel zelf in de hand: als je kiest voor goede hosting en je site up to date houdt, zijn jouw klantgegevens veilig en voor niemand toegankelijk. Wil je naar een andere hosting provider verhuizen? Met een Joomla site kan het, zonder verlies van data en zonder dat je je opgebouwde Google ranking kwijtraakt.

Wat wordt jouw shop?

Wat voor shop je ook kiest, met Joomla combineer je de kracht van een content management systeem met de functionaliteit van een webshop. Zo heb je het beste van twee werelden. Een paar voorbeelden?

Grote site met veel verschillende onderdelen en een kleine shop

Een website van een band die een agenda heeft met optredens, bio’s van de bandleden, video’s, en een shop met downloads en merchandise

Kleine site met kleine shop

Een coach die e-books verkoopt en coachingstrajecten afrekent via de shop en daarnaast informatieve blogs schrijft

Kleine site met grote shop

Een cursusinstituut waar je online cursussen kunt bestellen

Grote site met veel informatie en kleine shop

Een groen platform met tips voor biodiversiteit en een winkel met boeken en bloemenzaadjes

Shop extensies

Om jouw Joomla website uit te breiden met een shop, heb je een shop extensie nodig. In de Joomla Extensions Directory vind je een heleboel e-commerce oplossingen, maar de drie bekendste shop extensies zijn Hikashop, Virtuemart en J2Store.

Virtuemart en Hikashop

Virtuemart bestaat al bijna zo lang als Joomla bestaat en is de pionier onder de Joomla shops. Hikashop bestaat een paar jaar korter, maar nog steeds behoorlijk lang. Beide shops bieden gratis en betaalde versies aan. De gratis versies hebben al voldoende mogelijkheden om een goed werkende shop in te richten. Bij beide shops kun je varianten en kenmerken aan je producten hangen, verschillende verzendmethodes instellen en iDEAL-plugins gebruiken (dat zijn overigens wel meestal betaalde extensies).

Virtuemart en Hikashop werken als een aparte toepassing voor je webshop: je moet alle producten er apart in zetten. Heb je bijvoorbeeld een uitgeverij met informatie over de boeken en wil je die boeken ook verkopen, dan moet je eigenlijk een aparte winkel bouwen binnen je site.

J2Store

Bij WebLab42 hebben we ervaring met alledrie de shops. Sinds een aantal jaren werken we voor webshops altijd met J2Store. Ook daarvan bestaat een gratis en een pro versie, en meestal biedt de gratis versie voldoende mogelijkheden.

Het grote voordeel van J2Store is dat het de Joomla content (artikelen) gebruikt en daar iets aan toevoegt, namelijk een bestelknop. Als we weer het voorbeeld van de uitgeverij hierboven nemen: vanuit de informatie over de boeken kun je dus meteen een boek in je winkelwagen gooien. Er is geen aparte winkel nodig, je hoeft alleen maar aan te klikken dat J2Store en Joomla het artikel moeten behandelen als een product.

Voor je webwinkel-pagina’s kun je gebruik maken van de standaard Joomla indeling, of van speciale J2Store pagina’s. Je kunt dus helemaal zelf bepalen hoe je shop eruit komt te zien.

De gratis versie van J2Store heeft de meeste webwinkelfuncties al ingebouwd: verzendmethodes, varianten, downloadable producten, zelf samen te stellen producten en verschillende verzendtarieven. Ook voor J2Store geldt dat je (betaalde) betaalplugins kunt gebruiken die alle Nederlandse betaalmethoden accepteren (zoals RO Payments, in combinatie met Mollie).

Maximale flexibiliteit

Het grootste voordeel van een webshop met Joomla en J2Store vinden wij de flexibiliteit. Je kunt je site én je shop zo uitgebreid mogelijk maken als je wilt. Bij standaard webshopsoftware heb je die mogelijkheid niet: daar kun je naast je shoppagina’s vaak maar een paar statische pagina’s kwijt.

Samenvattend

Met Joomla en J2Store kun je dus uitstekend een webshop maken, of die nou groot of klein moet zijn. De combinatie van Joomla en J2Store biedt alles wat je nodig hebt om van jouw winkel een succes te maken.

Wil jij ook een webshop? We denken graag met je mee! Neem contact op met Hilda Abbing.

Nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor de WebLab42 nieuwsbrief en ontvang regelmatig nieuws, tips en interessante informatie in je mailbox! Je kunt je op elk moment weer afmelden of je gegevens laten verwijderen.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory