De beste websites maak je samen

Anja de Crom
Door Anja de Crom

Extensies: uitbreidingen voor je Joomla-website

"Daar gaan we een extensie voor installeren," zeggen we soms tegen onze klanten. In negen van de tien gevallen kijken ze ons dan glazig aan, want onze klanten zijn meestal zelf geen webdesigners (anders hadden ze hun site wel zelf gemaakt). Extensies, lichten we dan toe, zijn extra toepassingen die je op je website kunt installeren.

Joomla is van zichzelf al heel compleet. Je kunt er een mooie rechttoe rechtaan website mee maken zonder dat je er allerlei extra's nodig hebt. Maar soms wil je juist wel iets extra. Een fotogalerij bijvoorbeeld, of een slideshow, of een agenda, of net iets ingewikkeldere dingen dan de standaard site aankan. In dat soort gevallen maken wij bij WebLab42 vaak gebruik van extensies.

In de Joomla Extensions Directory vind je meer dan achtduizend extensies, in verschillende categorieën en voor verschillende toepassingen. In de loop der jaren hebben wij verschillende favoriete extensies ontdekt, die we inmiddels naar volle tevredenheid bij veel van onze websites gebruiken.

Template framework: Helix 3

In Joomla is standaard één simpele template geïnstalleerd. Daarnaast kun je gebruik maken van duizenden gratis en betaalde templates, gemaakt door template-ontwikkelaars. Bij kant-en-klare templates is vooraf bepaald hoe de verschillende onderdelen worden weergegeven, en uitzoeken hoe je die instellingen wijzigt is vaak een hele klus. Bovendien is bij kant-en-klare templates het beeld vaak bepalend. Gebruik je jouw eigen beeld, dan ziet je website er met dezelfde template toch compleet anders uit.

Wij vinden het fijn om zelf de layout van onze websites te bepalen en gebruiken daarvoor een framework: Helix 3. Dat is een basic template met allerlei mogelijkheden die we volledig kunnen aanpassen aan jouw wensen, of aan het ontwerp van je vormgever.

Formulieren: RSForm Pro

Binnen Joomla kun je voor contactformulieren gebruik maken van de standaard contact component. Wij zijn nogal fan van het gebruik van formulieren voor allerlei andere toepassingen. We hebben bijvoorbeeld tools gebouwd die berekeningen maken, een factuursysteem waarmee je vanuit de website facturen verstuurt, quickscans, enquêtes, invoerformulieren om snel gegevens in je site te plaatsen, en zelfs een doe-het-zelf beleidsplan. Allemaal met formulieren. Dat kan natuurlijk niet met het standaard contactformulier van Joomla (de naam zegt het al: het is een contactformulier). Daar gebruiken we een echte krachtpatser-extensie voor: RSForm Pro.

Met RSForm Pro kunnen we allerlei formulieren maken, van een simpel contactformulier tot een complete mini-applicatie. Wij kunnen niet meer zonder :).

Veiligheid: Akeeba Backup & Admin Tools

Laten we één ding voorop stellen: Joomla is veilig, mits je je site goed onderhoudt en in de gaten houdt wat er op je site gebeurt. De extensies van Akeeba, Akeeba Backup en Admin Tools, maken dat onderhoud net even makkelijker. Met Akeeba Backup maken we regelmatig automatische backups van de site, en we backuppen de site voorafgaand aan elke update. Die backups kunnen we gemakkelijk terugzetten als de site onverhoopt niet meer werkt, na een update bijvoorbeeld (het kan gebeuren dat extensies een conflict veroorzaken).

Admin Tools functioneert als een firewall, waarmee we monitoren wat er op de site gebeurt. We kunnen van alles instellen, het beheergedeelte van je website afschermen bijvoorbeeld, of spamrobots en potentiële hackers blokkeren, en daar kunnen we zo streng in zijn als we willen. Admin Tools geeft ons een seintje als er iets geks aan de hand is, zodat we direct actie kunnen ondernemen.

We installeren het duo Akeeba Backup & Admin Tools op alle websites die wij in onderhoud hebben.

Beheer versimpelen: Regular Labs

De extensies van Regular Labs verdienen een speciaal plekje in deze blog. Dat zijn namelijk extensies waar je als gebruiker niets van ziet, maar waar je ongelooflijk veel plezier van kunt hebben. De extensies die wij gebruiken, zorgen er namelijk voor dat jij je website heel gemakkelijk kunt bijhouden.

Een voorbeeld? Voor de meeste van onze klanten richten we de site zo in, dat ze hem in het beheergedeelte kunnen bijhouden. Van alle teksten maken we artikelen. En met een van de extensies van Regular Labs, Articles Anywhere, plaatsen we die artikelen - nou ja, overal dus. In formulieren bijvoorbeeld. Zo kun jij de teksten in je formulieren op dezelfde manier aanpassen als alle andere teksten.

Agenda: RSEvents Pro

Er zijn verschillende extensies waarmee je een agenda op je site kunt tonen. Wij hebben gekozen voor RSEvents Pro omdat die enorm veel mogelijkheden biedt, en omdat hij van dezelfde makers is als RSForm Pro. Bij evenementen waarvoor je je kunt aanmelden, kun je een RSForm Pro inschrijfformulier gebruiken. Dat de extensie zoveel mogelijkheden heeft, is ook meteen een nadeel: het aanmaken van evenementen kan omslachtig zijn. Maar ook daar hebben we een oplossing voor: voor klanten die het simpel willen, maken we een eigen invoerformulier waarmee het aanmaken veel sneller gaat.

Nieuwsbrieven: AcyMailing

Last but not least: de nieuwsbrief. Verschillende klanten die Mailchimp gebruikten, zijn inmiddels overgestapt naar AcyMailing, een krachtige extensie waarmee je vanuit je eigen website nieuwsbrieven kunt versturen. De basisversie is gratis, en er zijn betaalde versies waarbij elke prijsklasse extra mogelijkheden biedt. AcyMailing heeft een wat steile leercurve. De ontwikkelaars zijn Frans, en de combinatie Frans en nerd geeft soms een wat wonderlijke logica en bijzondere formuleringen voor de verschillende handelingen. We richten AcyMailing daarom altijd helemaal voor je in, als je wilt importeren we je Mailchimp-gebruikers, en je krijgt van ons een handleiding. Hoe vaker je een nieuwsbrief verstuurt, hoe gemakkelijker het wordt.

Dit waren maar een paar van de extensies die wij gebruiken.

Wil je weten welke extensies geschikt zijn voor jouw website? Neem contact met ons op!

Bel of mail WebLab42

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je tips of nieuws over Joomla in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory