De beste websites maak je samen

Trafieq - educatie en advies

Trafieq Educatie en Advies

“Dit zijn we niet meer”, zei Harry, directeur van Trafieq, over de bestaande website van het bedrijf die in 2015 door ons was gebouwd. Gelijk had-ie. De site knapte uit z’n voegen, de inhoud was verouderd, verschillende medewerkers hadden in de loop der jaren dingen toegevoegd, andere dingen waren verdwenen, en, het belangrijkste, de site paste niet meer bij het huidige bedrijf. Maar wat moest het worden?

Scenariovakschool

Scenariovakschool

‘We gaan een nieuwe opleiding beginnen, volledig gericht op scenarioschrijven,’ zei Hans van de Schrijversvakschool. ‘En daar hebben we natuurlijk een website voor nodig. Net zoiets als die van de Schrijversvakschool, maar dan kleiner.’

Roosterplanner voor de Veiligheidsregio

Roosterplanner voor de Veiligheidsregio

“Piketdiensten.” Aan de telefoon was Thom, die bij de Veiligheidsregio Utrecht werkt. “Je weet wel, dat iemand beschikbaar moet zijn als zich een ramp voordoet. Daar willen we een roostersysteem voor. Die diensten moeten per team ingepland kunnen worden, automatisch, maar ook handmatig per medewerker. En er moeten nog wat extra dingetjes, zoals diensten ruilen en vakanties doorgeven. Medewerkers moeten dat zo veel mogelijk zelf kunnen. Nu plant onze planner alles met Excel, maar er verandert nogal vaak iets, dus dat is niet handig. Onze site draait in Joomla, kunnen jullie zoiets ook in Joomla maken?”

Theaterkoor Voice Box

Makeover voor website van Theaterkoor Voice Box

De website van Theaterkoor Voice Box, jaren geleden gebouwd, liet niet zien dat het koor het leukste koor van Nederland is, terwijl dat wel zo is. De site werkte prima, maar hij oogde somber, er was nauwelijks ruimte voor foto’s, en hij was niet echt uitnodigend voor nieuwe leden. Terwijl Voice Box die juist wél graag wil hebben. Kortom: tijd voor een restyling.

Ingrid Timmermans - Begeleiding Baas en Hond

Ingrid Timmermans - Begeleiding Baas en Hond

Ingrid Timmermans van Begeleiding Baas en Hond, had vier jaar geleden zelf haar website gemaakt, in WordPress, maar was toe aan iets nieuws. "Ik zou mijn website willen veranderen, duidelijker willen maken," mailde ze ons. "Simpel, duidelijk en pakkend, het mag er nu professioneler uitzien. Eventueel ook qua kleurstelling, kleuren van het logo dat her en der terugkomt. Ik ben benieuwd naar Joomla, of dit voor mij goed te doen is om mee te werken."

"Ik ga meteen bellen," zei Hilda, met de telefoon al in haar hand. "Want ze werkt met honden, en hondenmensen zijn leuk."

Website Marielle Cuijpers

Mariëlle Cuijpers

Nieuwe klanten, je vindt ze soms op de meest onverwachte plekken. Tijdens een workshop bij Strowijk Iewan in Lent ontmoetten we Mariëlle Cuijpers, en we raakten in gesprek over websites, WordPress en Joomla.

Mariëlle had ervaring met een site in Joomla 1.5, min of meer uit de prehistorie dus, en was nu WordPress-fan. "Mocht je nog eens een site nodig hebben, en Joomla een tweede kans willen geven," zeiden we, op die vrijblijvend-het-is-jouw-keuze-toon die je bij dat soort gelegenheden hanteert, "bel dan gerust." Een paar maanden later ging de telefoon.

Website handelingsprotocol.nl

Handelingsprotocol

Op de website handelingsprotocol.nl kunnen organisaties algemene informatie vinden over de online meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. De website gaat al een behoorlijke tijd mee, en is in de loop der jaren flink gegroeid. Verschillende organisaties hebben een eigen handelingsprotocol op maat laten maken, toegespitst op de verschillende functies, zodat elke medewerker weet wat hij of zij moet doen bij (vermoedens van) kindermishandeling en huiselijk geweld.

Voor elk nieuw online protocol maken we een eigen styling, gebaseerd op de huisstijl van de organisatie. Maar handelingsprotocol.nl zelf had nog de styling van een jaar of tien geleden. Die kon wel een restyling gebruiken.

Website Oud-Utrecht

Oud-Utrecht

“De website van Oud-Utrecht heeft een wat frissere uitstraling nodig. Daarvoor is er een ontwerp gemaakt volgens de bijlage. We zouden graag een offerte krijgen voor de aanpassingen,” mailde Martijn Maandag, webmaster van de vereniging, naar ons. We zijn gek op restylen, dus we openden vol verwachting de bijlage. Over het ontwerp waren we meteen enthousiast. Deze klus wilden we wel!

Website Uitgeverij de Graaff

Uitgeverij de Graaff

Over zijn website was Hans de Graaff, van Uitgeverij de Graaff in Utrecht, eigenlijk best tevreden. De site zag er nog goed uit, werkte prima en Hans kon ’m zelf bijhouden. Hij had maar één wens, en die had-ie al een paar jaar: een eigen webshop, geïntegreerd in de site, met iDEAL-betaalmogelijkheid. Met die vraag kwam hij bij ons.

Website IkbeneenUtrechtenaar: T-shirt webshop met iDEAL

Ikbeneenutrechtenaar.nl: T-shirt webshop met iDEAL

“Ik ben een project gestart,” appte Joost naar ons, “om T-shirts te gaan verkopen met de tekst Ik ben een Utrechtenaar. De opbrengst gaat naar een goed LHBTQI doel. Nu wil ik een heel simpele webshop pagina inrichten met een bestelmogelijkheid, eventueel met iDEAL. Kan dat met Joomla?”

Website Clarisa Jeelof

Clarisa Jeelof

“Gewoon een simpele website waarin ik zelf makkelijk dingen kan veranderen.” Met die wens klopte kunstenaar Clarisa Jeelof bij ons aan. We zijn fan van Clarisa’s werk, dus we wilden haar graag helpen om haar schilderijen mooi te laten zien op de site. Clarisa is een enthousiaste Instagrammer en ook op Facebook geeft ze regelmatig updates over waar ze mee bezig is. Vanaf de site moet je dus makkelijk kunnen doorklikken naar Instagram en Facebook.

Website Marita Terpstra

Marita Terpstra

“Zo’n website met een foto, dat vind ik wel een statement.” Marita Terpstra, voor wie we al eerder een site bouwden, keek ons aan. “Dus dat wil ik wel. En dan net als bij mijn andere site, lekker nuchter en zonder tierlantijnen.”

Marita is trouwambtenaar, je kunt haar ook vragen om op een uitvaart te komen spreken, en ze is tekstschrijver. Al die activiteiten wilde ze vermelden op haar eigen website, maar het moest wel simpel en overzichtelijk blijven. En dus hooguit twee pagina’s beslaan.

Bespaartool voor Pelletketel.nl

Bespaartool

"Gonnie Nikamp van Blinck Media en Webdesign zegt dat Anja alles weet van formulieren," mailde Gerard van Pelletketel.nl naar ons. Gonnie is de Joomla-webdesigner die de website voor Gerard aan het maken was. Gerard wilde graag een tool waarmee de bezoeker eenvoudig kan berekenen hoeveel hij bespaart als hij overstapt van een gasgestookte CV-ketel naar verwarming op basis van houtpellets.

Gonnie had tijdens de JoomlaDagen een presentatie van Anja bijgewoond over formulieren en dacht op dat moment: als ik ooit nog eens iemand nodig heb om een ingewikkeld formulier te maken, vraag ik haar. En wat Gerard wilde, was daar ingewikkeld genoeg voor.

ADM Beleidstool voor Trafieq

Doe-het-zelf beleidsplan

Elf A-viertjes en een redelijk uitgewerkt plan. Dat was de aanzet voor de ADM Beleidstool van Trafieq, een bureau dat zich richt op veiligheid en middelengebruik. “Het idee is,” zei directeur Sandra, “dat managers van bedrijven antwoord geven op meerkeuze- en open vragen, en dat er aan het eind automatisch een kant-en-klaar alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid uit rolt. Een soort doe-het-zelf beleidsplan dus.”

We gingen enthousiast aan de slag, maakten versie 1 op basis van die elf A-viertjes en dat plan en dachten dat we klaar waren.

Website "Wat is daarop je antwoord?"

Wat is daarop je antwoord?

"Stijlvol en duidelijk," zei Marita Terpstra, de trouwambtenaar die bij ons aan tafel zat. "En absoluut geen poespas. Gewoon laten zien wat ik doe en wat ik te bieden heb."

Over het ontwerp had Marita nog niet echt vastomlijnde ideeën. "Maar ik heb wel een logo," zei ze, "in mijn lievelingskleur!" Dat logo stelde ons meteen flink op de proef: groot, rechthoekig, bestaande uit tekst en een klein detail. We besloten het logo te integreren in de website en de rest erom heen te bouwen. Een hoofdkleur hadden we al (Marita's blauw), het lettertype en de rest van de kleuren mochten we zelf bedenken.

Website Schrijversvakschool

Schrijversvakschool

De relatie met Schrijversvakschool begon met een Facebookberichtje: "Wie wil er op urenbasis onze website bijhouden?"

Bij nadere beschouwing bleek de website niet alleen verouderd, maar ook gehackt. Het was een van Anja's eerste betaalde klussen. Zij onthackte de site (een spannend karwei), migreerde 'm van Joomla 1.5 naar 2.5, en een tijdje later van 2.5 naar 3.x

Medio 2016 kreeg de Schrijversvakschool een nieuwe huisstijl, die ook doorgevoerd moest worden op de website. De huisstijl werd bedacht door Ontwerpbureau De Hazen (Amsterdam).

Website Anja de Crom

Anja de Crom

Ooit, vóór WebLab42 bestond, was Anja de Crom in haar eentje een bedrijf (dat, hoe toepasselijk, "Anja de Crom" heette). Bij dat bedrijf hoorde natuurlijk een website. Die was er, en die was kleurrijk, gezellig, informatief, kortom alles wat je je maar kunt wensen als je Anja de Crom bent... maar inhoudelijk was-ie behoorlijk verouderd.

Website Balans Communicatie

Balans Communicatie

"Ik ben Moon en ik denk dat ik met jou wil werken," zei de vrouw die voor het podium stond, na afloop van een presentatie die Anja op de JoomlaDagen gaf.

"Oh," zei Anja. "Leuk." Ze sprong van het podium af en gaf haar een hand.
Moon vertelde dat ze werkte als projectmanager voor websites. Klanten kwamen bij haar met een idee, zij werkte het uit tot een ontwerp en vroeg vervolgens een ontwikkelaar die het voor haar kon bouwen. Soms werd het een Wordpress website, soms Joomla.

Website Uitgeverij IJzer

Uitgeverij IJzer

Uitgever Willem Desmense wil eigenlijk maar één ding: aandacht voor zijn boeken. "Ik ben uitgever, dus ik wil boeken verkopen," zei hij bij het eerste gesprek. "Daar moet alles op gericht zijn."

IJzer, uitgeverij van fictie en non-fictie, had dus een website nodig waarin boeken een hoofdrol spelen. Het fonds bevat veel titels op het gebied van geschiedenis en filosofie. Willem wilde dan ook een site met een klassieke uitstraling, maar uiteraard wel met moderne functionaliteit.

Website Pand-12 Bilthoven

Pand-12

"Ik ben heel blij met mijn website," zei Matthijs van den Berg, "dus ik wil er nog eentje."

Nou ja, zo zei hij het niet helemaal, maar daar kwam het wel op neer. Matthijs heeft een prachtig pand gebouwd op bedrijventerrein Larenstein in Bilthoven, en daar verhuurt-ie schitterende, duurzame, gloednieuwe en betaalbare kantoren aan ZZP'ers of aan iets grotere bedrijven.

Website Trafieq Dashboard

Trafieq Dashboard

De klant wees op twee flipovervellen, waarop Post-its met allerlei pijlen ertussen een soort stroomschema vormden. "Dus de planner plant een cursus, en dan zegt een trainer dat-ie die cursus wil doen, en dan kan de planner zien hoeveel cursussen die trainer eigenlijk zou geven, en of hij achter- of voorloopt, en dan krijgt de trainer die cursus, of niet, en dan moet-ie afgewezen worden. O, en tijdens de cursus moet er een PowerPoint presentatie draaien, en een film gestart worden. En de trainers moeten ook allerlei formulieren kunnen invullen en facturen naar ons kunnen sturen. Alles in een beveiligde omgeving natuurlijk. Bestaat zoiets? Nee zeker hè?"

Website fysiotherapiepraktijk Planetenbaan

Praktijk Planetenbaan

Onze website doet het toch nog gewoon, wie wil ons nou hacken, daar zijn we toch veel te klein voor?

Dat dachten de fysiotherapeuten van Praktijk Planetenbaan in Bilthoven, op het moment dat hun vaste webbouwer er halverwege 2016 mee ophield. Op zich een logische gedachte, want hun Joomla-2.5-website deed het inderdaad nog. Toen nog wel.

Maar in december 2016, vlak voor kerst, ontdekten ze dat hun website er ineens heel anders uitzag. Waren ze dan toch gehackt?

Website MB Werken

MB Werken

Matthijs van den Berg, de vriendelijkste en meest vakbekwame timmervakman van Bilthoven en omstreken, had een behoorlijk verouderde website.

Die was gebouwd in Joomla 1.5, dat op dat moment al een aantal jaren (!) niet meer ondersteund werd. Hoog tijd om de site technisch weer helemaal up to date te maken en daarmee de kans op een hack te verkleinen. En aan de layout mocht ook wel wat gebeuren: op een mobieltje was de site slecht te lezen.

Adres

WebLab42
Infanteriestraat 29
6822 NH Arnhem
KvK: 70477973

Telefoon: 026-7370231

post@weblab42.nl

Officieel!

WebLab42 is officieel gecertificeerd Joomla Administrator (lees hier wat dat betekent)

WebLab42 staat vermeld in de Joomla! Resources Directory