“Dat,” zei Hilda, terwijl ze de telefoon terug in de lader zette, “was Robert Witte. Die wil een website.”
Hilda kent Robert Witte uit de tijd dat ze nog uitgever was en zijn boeken uitgaf. Met z’n drieën – Anja was redacteur – overlegden we regelmatig aan de keukentafel over de voortgang van Roberts boeken. Inmiddels is Hilda geen uitgever meer, maar Robert nog wel schrijver, dichter, schrijftrainer en activist. Allemaal activiteiten waarvoor je een website nodig hebt. En daarvoor kwam hij dus bij ons.
Anderhalve week na dat telefoontje zaten we met z’n drieën aan de vertrouwde keukentafel, maar nu ging het niet meer over boeken. Wat Robert wilde was een website voor zijn twee verschillende activiteiten: aan de ene kant schrijven, aan de andere kant maatschappelijke betrokkenheid. Zijn website moest dus de schrijver en de activist laten zien.
We besloten dat de bezoeker op de homepage en in het menu kan kiezen voor de ene of de andere kant. Dat werd het uitgangspunt. Samen met Robert maakten we vervolgens de structuur van de site: welke pagina’s moesten er komen, en wat moest daar te zien zijn? We doen dat vrijwel altijd met een stapel A-viertjes en viltstiften in allerlei kleuren; zelfs de meest complexe sites kun je daarmee aardig inzichtelijk maken. Na een paar uurtjes tekenen hadden we een goed inzicht in wat er moest komen.
Robert leverde zelf een logo aan, dat we gebruikten om de website-kleuren te definiëren. We voegden borders en andere stijlelementen toe aan de layout van de site. Portretjes van Robert, bovenin de header, geven de site een vriendelijke en persoonlijke touch.
We hebben de site zo opgezet, dat Robert eenvoudig kan doen wat hij wil, namelijk blogs, gedichten en een agenda bijhouden. Alles wordt automatisch op de juiste plekken neergezet, Robert hoeft alleen de content maar te maken. En laat hij daar nou net ontzettend goed in zijn!
Robert Witte, schrijver en activist, over de samenwerking

Voor het bouwen van mijn nieuwe website twijfelde ik tussen het weer zelf doen of dit keer iemand inhuren. Het voordeel van het zelf doen is dat het er tenminste uitziet zoals ik het wil, het nadeel is dat het me veel tijd en frustratie kost omdat ik er eigenlijk net niet handig genoeg in ben. Maar goed, het geeft me ook frustratie als ik iemand uitleg wat ik wil en diegene het maar niet wil begrijpen, dus wat was wijsheid? Het antwoord op die vraag kwam toen ik op Facebook las dat Anja en Hilda WebLab42 waren gestart. Hilda en Anja ken ik van een eerdere samenwerking en ik weet dat Hilda altijd overzicht houdt en Anja heel makkelijk begrijpt wat ik bedoel. Ze luistert namelijk precies naar wat ik zeg, zonder op haar eigen spoor te blijven zitten. Ook weet ik dat Anja al jaren met Joomla werkt en veel know how heeft. Het antwoord was dus: schakel WebLab42 in.
Tijdens een lunchafspraak heb ik uitgelegd wat ik wilde: simpel, strak en rustig maar wel met een professionele uitstraling. Anja begon meteen schematisch te schetsen en het was duidelijk dat ze het precies begreep. Heerlijk. Over een paar dingen zei zij of Hilda: "Weet je dat zeker? Denk je niet dat…" en dan hadden ze altijd een punt. Zo soepel als dit gesprek ging, ging ook het vervolgtraject. De eerste versie van de website was ook meteen de definitieve want Hilda had de schetsen perfect vertaald naar een strak design. Voor het onderhoud heb ik een contract afgesloten en voor het toevoegen van content heb ik een handleiding gekregen zodat ik dat zelf kan doen. Ik ben blij!