“Dit zijn we niet meer”, zei Harry, directeur van Trafieq, over de bestaande website van het bedrijf die in 2015 door ons was gebouwd. Gelijk had-ie. De site knapte uit z’n voegen, de inhoud was verouderd, verschillende medewerkers hadden in de loop der jaren dingen toegevoegd, andere dingen waren verdwenen, en, het belangrijkste, de site paste niet meer bij het huidige bedrijf. Maar wat moest het worden?
Een grondige herstructurering en een restyling van de bestaande Joomla website, of helemaal opnieuw beginnen, misschien zelfs wel met een ander CMS, WordPress bijvoorbeeld? Na gesprekken met een aantal partijen koos Trafieq ervoor om bij Joomla (en bij WebLab42) te blijven en de bestaande site aan te pakken. En dan wel zo grondig dat er eigenlijk een volledig nieuwe website ontstond, met behoud van een aantal bestaande onderdelen.
De nieuwe site laat zien wie Trafieq nu is, en waar het bedrijf de komende jaren verder in wil groeien: een advies- en trainingsbureau op het gebied van veiligheid, vitaliteit en verbinding. Trafieq biedt cursussen, advies, begeleiding en projecten in die drie werkvelden. Doelgroep van de site zijn met name zakelijke klanten. HR managers, bijvoorbeeld, vinden bij Trafieq opleidingen op het gebied van veiligheid, vitaliteit en verbinding in organisaties, maar ook advies over het opstellen van een goed alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid.
Voorbereiding
Voorafgaand aan de bouw had Trafieq een werkdocument gemaakt met een voorlopige content- en navigatiestructuur. In twee stevige kick-off meetings hebben we die structuur verder uitgediept en vertaald naar verzamel- en detailpagina’s voor de website.
Het proces
Het enige dat aan het begin echt vaststond was de deadline, en die was heilig. Trafieq wilde de nieuwe website kunnen laten zien tijdens hun jaarlijkse landelijke trainersdag. Dat betekende dat we iets minder dan drie maanden de tijd hadden voor het hele project. Een van die drie maanden was ook nog december, oftewel: de maand dat half Nederland met kerstvakantie gaat.
Trafieq had het projectmanagement gedelegeerd naar ons. Wij hadden dus de lead in het verzamelen van alle content, het vertalen van de schetsen naar een werkbaar website ontwerp, het inrichten van de beheerpagina’s en de verdere technische realisatie. Normaal gesproken beginnen we met het opzetten van een contentstructuur waar we de content in zetten. Als er een ontwerp is, beginnen we met het maken van de eerste pagina’s, en daar zetten we dan ook meteen het beeld in. Van daaruit gaan we vervolgens finetunen.
Bij deze website ging het anders: de eerste twee weken was er nog geen content, geen beeld, en geen schetsen. En dus draaiden we het om: we maakten al wel de content- en de navigatiestructuur (met dummy teksten), regelden alle technische dingen die we konden regelen, en zaten Trafieq achter de vodden om met materiaal te komen. De contentstroom kwam niet heel snel op gang, het duurde even voor de schetsen er waren, maar toen alles eenmaal op stoom was, konden we lekker door met het bouwen en stylen van de pagina’s.
Op 3 januari, tien dagen voor de deadline, wilde Trafieq de site helemaal kunnen doorlopen met een aantal medewerkers. De vrijdag daarvoor (yep, oudjaarsdag), om 19.30 uur was de site daar klaar voor. Na die testronde voerden we nog wat wijzigingen door, testten we opnieuw, en de site was ruim op tijd klaar voor showtime.
Opzet van de site
De site belicht de werkvelden waarin Trafieq actief is: veiligheid, vitaliteit en verbinding. Die hebben allemaal een eigen pagina waarop je kunt doorklikken naar de bijbehorende subthema’s, die ook weer allemaal een eigen verzamelpagina hebben. Op die pagina’s vind je het aanbod van Trafieq.
Daarnaast maakten we ook verzamelpagina’s via de ‘andere ingang’: die van de dienstverlening van Trafieq. Je kunt dus rechtstreeks naar pagina’s over advies, begeleiding, projecten, en het vlaggenschip: de Trafieq Academie, met cursussen, workshops, voorlichting en e-learning. Bij de Academie vind je het volledige aanbod aan cursussen, filterbaar op verschillende criteria.
Op elke verzamelpagina kun je kennismaken met de experts van Trafieq. Daarmee krijgt het bedrijf een gezicht. We maakten een contactformulier dat de contactinformatie van de medewerker ophaalt uit de pagina waar je staat. Handig, want als er nu een medewerker bij komt, hoeft Trafieq zelf alleen een bio te schrijven en een foto toe te voegen. Er hoeft dus niet voor elke medewerker een eigen contactformulier gemaakt te worden, maar er is één contactformulier voor alle medewerkers.
Het laatste nieuws vind je uiteraard op Home en op een aantal verzamelpagina’s. Je kunt doorklikken naar één nieuwsbericht of naar alle nieuws en je kunt nieuwsberichten meteen delen op social media.
Voor bedrijven en organisaties die willen weten hoe groot het risico dat werknemers onder invloed aan het werk zijn, ontwikkelden we al eerder een ADM risicoscan. Met deze scan, die bestaat uit veertien vragen, kun je dat risico in kaart brengen. De scan is ‘meeverhuisd’ naar de nieuwe site, net als de andere tool die we al eerder maakten: de ADM beleidstool, waarmee je zelf een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid kunt opstellen voor je organisatie.
Ontwerp en styling
Bij een nieuwe koers past ook een nieuwe huisstijl. Die had Trafieq recent in gebruik genomen. Dezelfde vormgever maakte ook de schetsen voor de belangrijkste pagina’s op de site. Die schetsen hebben wij vervolgens vertaald naar pagina’s. Het resultaat is een rustige, open website met een consequent en helder kleurgebruik, en hier en daar een speels accent.
Zelf makkelijk bij te houden
Als je zo’n mooie site hebt, waar alles op de juiste manier getoond wordt, wil je ‘m natuurlijk ook zelf kunnen aanpassen. Dat is in Joomla al niet heel ingewikkeld, maar wij maakten het nog makkelijker: de medewerkers van Trafieq loggen in en komen vervolgens in hun eigen beheerpagina waar ze artikelen kunnen aanmaken in de belangrijkste categorieën. Bestaande artikelen aanpassen kunnen ze uiteraard ook: ze navigeren naar het artikel, klikken op het bewerkicoon en voeren vervolgens eenvoudig wijzigingen door.
Om artikelen op specifieke pagina’s te plaatsen hoeven ze niets extra’s te doen: Joomla regelt dat alles automatisch op de juiste pagina’s terechtkomt. Met een simpel vinkje kunnen medewerkers daarnaast nog aangeven of artikelen in een speciaal blokje of een slider getoond moeten worden.
Live!
Tijdens de landelijke trainersdag en nog lang daarna (eigenlijk nog steeds) regende het complimenten voor de nieuwe site. Hij ziet er dan ook prachtig uit, al zeggen we het zelf. Het was een huzarenstukje, maar het is gelukt: hij staat er, alles werkt, en Trafieq heeft een site om trots op te zijn – en wij zijn dat natuurlijk ook. En die kerstvakantie, die namen we gewoon een maand later.
Wil je ook een dynamische, goed gestructureerde, flexibele website die je zelf prima kunt bijhouden? Neem contact op!